Voortgezet Onderwijs

Hogescholen en universiteiten ontwikkelen regelmatig nieuwe opleidingen terwijl de studiekeuzedruk onder scholieren blijft toenemen. Wij ondersteunen decanen bij de begeleiding van scholieren bij hun studiekeuzeproces.

Studiekeuzeworkshops voor de EUR in 2018-2019

In 2018-2019 verzorgen onze studiekeuzecoaches voor het zevende jaar op rij studiekeuzeworkshops in opdracht van de Erasmus Universiteit Rotterdam in het voortgezet onderwijs. Het doel van deze workshops is om scholieren inzicht te bieden in de stappen die worden doorlopen in het studiekeuzeproces.

Lees

Opening van het academisch jaar 2018/2019

Dit jaar is de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Ingrid van Engelshoven, ter ere van de opening van het school en academisch jaar 2018/2019 op bezoek bij Tilburg University. Op het programma staat onder andere een panelgesprek over hoe studenten het meeste uit hun opleiding en studietijd kunnen halen, en hoe de politiek daaraan kan bijdragen.

Lees

Studiekeuzetips voor docenten, mentoren en decanen

Voor jouw scholieren is het kiezen van de juiste opleiding zo makkelijk nog niet. Verschillende beleidsmaatregelen zoals de afschaffing van de basisbeurs zorgen voor een grote druk om de juiste studie te kiezen. Voor jongeren, die in die periode vooral nog erg op zoek zijn naar hun identiteit is dit lastig.

Lees

Hoe kies ik een studie?

Vandaag verzorgen we voorlichtingssessies op de open dag van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) om studiekiezers en hun ouders voor te lichten over het verloop van een studiekeuzeproces. Dit proces bestaat uit zelfbeeldverheldering, horizonverbreding, beslissing nemen en aanmelden.

Lees

Studie- en loopbaankeuzes: interview Keuzegidsdirecteur

Bijcollege zet zich actief in om studiekeuzeprocessen van aspirant studenten te begeleiden. Op 18 november 2015 sprak Bijcollege met Frank Steenkamp, directeur van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I.) en De Keuzegids. Frank Steenkamp is afgestudeerd bioloog en al ruim 30 jaar actief als onderwijsjournalist en nu als hoofdredacteur van de Keuzegids.

Lees

Meer aandacht voor talentontwikkeling in het onderwijs

In navolging van de kamerbrief over talent en prestaties van Nederlandse schoolkinderen die staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in maart 2014 schreef, heeft Bijcollege onder 240 scholen onderzocht in hoeverre er gebruik wordt gemaakt van programma’s die het reguliere lesprogramma verrijken.

Lees