Een studie kiezen met baankansen

Volgens voorspellingen van onderzoekers van Deloitte volgen bijna 300.000 studenten (mbo, hbo en wo) een opleiding voor werk dat geleidelijk wordt overgenomen door robots en automatisering.

Bijna de helft van het totaal aantal huidige mbo’ers heeft slechte baankansen. Voor hbo-opleidingen gaat het om bijna 20% van de studenten. Studenten op universiteiten zitten het veiligst; ruim 10% wordt opgeleid tot zogeheten toekomstige ‘spookfuncties’.

Een studie kiezen doen veel studenten voor een groot deel met het hart. Om met plezier je werk te kunnen doen is het belangrijk dat je op je plek zit en gestimuleerd wordt om jezelf binnen die plek uit te dagen tot iets groters, mooiers of beters. Maar met het oog op de technologische ontwikkelingen in de maatschappij wordt dat kiezen met je hart in sommige gevallen wel spannend.

Onze studiekeuzecoaches zijn zich bewust van de uitdagingen en twijfels die een studiekeuze maken met zich meebrengt. Tijdens de workshops en coachingstrajecten ondersteunen onze coaches scholieren en studiekiezers bij het ontdekken van de interesses, talenten en ambities en begeleiden hen bij het vinden van de balans tussen kiezen vanuit het hart en vanuit het hoofd.

Ben je werkzaam in het voortgezet of hoger onderwijs en wil je meer weten over onze studiekeuzeworkshops? Bezoek dan deze pagina.

Ben je studiekiezer? Naast onze studiekeuzeprogramma's voor onderwijsinstellingen, bieden wij ook coachingstrajecten aan voor studiekiezers. Lees hier meer over onze individuele coaching.

Van den Outenaar, E. (2016, 14 september). Robot neemt werk kwart studenten over. De Volkskrant, p. 29.